Načítání...

  Zpět na blog

Jak se seznámit online

Jak se seznámit online

Seznamování online může být jeden z nejbezpečnějších způsobů, jak najít někoho nového. Je k tomu ale potřeba dodržet několik základních pravidel. Necháme stranou to, že člověk nemá odepisovat americkému vojákovi, který se hodlá přes Dolní Lhotu vracet domů - jen si k vám pošle kufry a potřebuje peníze na letenku... 

Výběr webu

  1. Vyberte si důvěryhodnou seznamku. To, že má některá seznamka negativní recenzi na nějakém webu, ještě nic neznamená. Nikdy se nezavděčíte všem, takže nutně i seznamka bude mít nějaké zklamané uživatele. Ale to, jak dlouho nějaká seznamka funguje, už vám napoví. Ideálně si také vyberte seznamku, jejíž provozovatel sídlí ve stejném státě, nebo aspoň v EU. Pak se musí řídit místní legislativou. 

  2. Vytvořte si upřímný a přesvědčivý profil. Pište do svého profilu pravdu, použijte jasné a aktuální fotografie, které ukazují vás, ideálně s obličejem. Vyjmenujte několik svých zájmů, hodnot a třeba i snů. Vyhněte se přeháněním nebo zavádějícím informacím. Pokud se s někým hodláte opravdu seznámit, všechno tohle přeci stejně vyjde dřív nebo později najevo. Vy pak budete v nepříjemné situaci a budete muset vysvětlovat, proč jste uvedli zavádějící fakta.

  3. Chraňte své osobní údaje a buďte opatrní s tím, co sdílíte online. Místo celého jména uveďte křestní, rozhodně nikam nepište svoji plnou adresu, pracoviště atd. Ani v konverzaci s protějškem tohle nepište, dokud si nejste jistí, že mluvíte s reálným člověkem. Pište si nejprve v bezpečí seznamky, než odhalíte jakýkoli detail ze svého života, který by mohl být citlivý.

  4. Komunikujte otevřeně. Stejně jako v reálném životě, i při online seznamování je komunikace klíčová. Nejprve si sami ujasněte své záměry a očekávání, a následně je předneste i potenciálnímu protějšku. Předejdete nedorozuměním a zbytečně vynaložené energii. 

  5. Používejte rozum a důvěřujte svému instinktu. Pokud něco působí podezřele nebo je příliš dobré, aby to byla pravda, ozvěte se třeba podpoře daného webu. Měli by vám pomoci zjistit, jestli vás instinkty šálí, nebo máte pravdu a něco není v pořádku.

  6. Nespěchejte. Spousta lidí (obvykle mužů) píše věci jako "nechci si psát, chci se sejít". Jenže žena se hned nechce scházet s mužem, kterého potkala před deseti minutami na chatu. V takovém případě pozvánka na kávu působí jako příliš nucené. Uberte, chvilku si pište a zjistěte, jestli má pozvánka na kávu vůbec smysl. 
  7. Pokud se hodláte sejít, i v takovou chvíli myslete na bezpečí. Schůzku naplánujte na veřejném místě. Dejte vědět někomu ze svých přátel, kam a v kolik jdete. V průběhu schůzky napište, jak to jde. Nenechte se před rande vyzvedávat u svého bydliště a ani po něm se nenechte doprovázet až před dům. Zvažte, jestli se nejprve nechcete vidět při videohovoru. 
  8. Nebojte se říct NE. Pokud cítíte, že konverzace s nějakým protějškem nikam nevede, řekněte to citlivě, ale jasně. Například: Pěkně se mi s tebou píše, ale cítím, že hledám někoho jiného. Nezlob se, doufám, že si brzy najdeš někoho, s kým se k sobě lépe hodíte. Pokud někomu napíšete tohle a přesto vám bude posílat další zprávy, můžete přestat odpovídat.
  9. Aktualizujte informace o sobě. Občas se vraťte ke svému profilu a uveďte nějaké nové skutečnosti, nebo si nahrajte novou profilovou fotku. Jednak to je fér - všichni se vyvíjíme, ale také to přiláká víc lidí na váš profil. 
  10. Pozitivní přístup. Neztrácejte naději. Vybudovat si smysluplný vztah trvá a téměř nikdy to nevyjde napoprvé. Ani napodruhé. Důležité je uchovávat si naději a možnosti seznámení. Nikdo z nás přeci nechce strávit zbytek života osamotě. 

Je jasné, že většinu z těchhle rad už jste mnohokrát slyšeli. Rozhodně tady nikdo neobjevil svatý grál seznamování. Jenže i staré pravdy si potřebuje člověk připomínat. Pokud jsme na něco důležitého zapomněli, klidně nám to napište na Monika@KatolickaSeznamka.cz!